20 Kasım 2019 Çarşamba

Scratch Ders Notları PDF

Bilişim teknolojileri ve yazılım (bilgisayar bilimleri) dersinde öğrencilerimize kodlama öğretmek için kullanılan scratch programı ile ilgili ders notudur. Aşağıda kodlama nedir, algoritma nedir , programlama nedir kısaca özetlenmiştir. İçeriğin en alt kısmından scratch 2.0 ve scratch 3.0 ile ilgili güncel konu anlatım pdf kitabına ulaşabilirsiniz. Kitap içerisinde yer alan bir çok örneği derste siz de öğrencileriniz ile yapabilirsiniz.

Kitaplar hakkında lütfen yorum yapmayı da unutmayın arkadaşlar :)

PROGRAMLAMA 

Programlama, en genel tanımı ile, yapmasını istediğimiz işleri, bilgisayarın anlayabileceği şekilde komutlar vererek söylemektir.

Algoritma: Bilgisayarda yazacağımız bir programın çalışma adımlarını programa aktarabilmek için kullanılan temel yöntemlerden birisidir. Algoritma, bir problemin çözülmesi için gereken basit adımların sıralı olarak tanımlanmasını sağlar.

Akış Diyagramı: Algoritma ile belirlenen adımların grafiksel olarak gösterimidir. Akış şeması olarak da bilinir.

Değişken: Program içinde belli değerlerin hafıza tutulmasını sağlayan ve bazı şartlara göre değeri değişebilen araçlardır. (Bir oyundaki puan değeri gibi)

SCRATCH İLE PROGRAMLAMA 

Scratch ile programlama, görsel olarak programlama temellerine dayanmaktadır. Programlama mantığı içinde gerek duyulan tüm yapılar, Scratch içinde görsel olarak sunulmaktadır. Scratch ana ekranında 4 bölüm vardır. Bunlar:

1-Kod Bölümü,

2-Kodlama Paneli,

3-Sahne ve Karakterler,

4-Araç Çubuğu Kod Bölümü: Ekranın en sonunda bulunan bölümdür. Bu bölümün üst kısmında, kullanabileceğimiz kodların grupları yer almaktadır. Bu gruplardan birisini seçtiğimizde, o gruba ait kodlar alt bölümde görünür.




Her iki içeriği de hazırlayan öğretmenlerimize çok teşekkür ederiz .Hem öğrencilerimiz için hem de öğretmenlerimiz için gerçekten güzel bir kaynak olmuş.




Hiç yorum yok: