25 Şubat 2020 Salı

Algoritma ve Akış Şeması Örnekler, Sunumlar

Algoritma ve akış şeması örnekleri için bu sayfayı hazırladım arkadaşlar. Bu sayfada yer alan örnekleri; 5,6,7,8.sınıf bilişim teknolojileri ve yazılım dersini alan öğrenciler (onlara biraz ağır gelebilir) ve 9,10.sınıfta bilgisayar bilimi dersini alan öğrenciler kullanabilir.

Özellikle bilişim teknolojileri ve bilgisayar bilimi dersinin 2.döneminde görülen konulardan birisi olan algoritma ve akış şeması yazılı sınavlarda da çok fazla karşımıza çıkıyor. İlk olarak algoritma nedir, akış şeması nedir kısaca hatırlayalım ve daha sonra örneklere geçelim.

Ayrıca konu anlatımı yapacak öğretmen arkadaşlar ve ders notu için sunum hazırlayan öğrencilerim aşağıda kendileri için verdiğim bağlantıdaki sunumu kullanabilirler.

Algoritma Nedir? Akış Diyagramı (Şeması) Nedir?


Algoritma, herhangi bir sorunun çözümü için izlenecek yol anlamına gelmektedir. Bilgisayarı programlarken, algoritmaları kullanırız.

Kısaca şöyle düşünebilirsiniz bizler hayatımızda yer alan problemleri çözmek için nasıl yollar arıyorsak bilgisayarlarda aslında bizlerin kendilerine verdiğimiz komutları algoritmalar kullanarak çözmeye çalışıyorlar.

Algoritma bir problemin adım adım çözülme sürecidir. Eğer çözüm için adım adım yollar izlenmezse, tüm olasılıklar değerlendirilemez ve algoritmamız da eksiklikler meydana gelir. Algoritma bir problemin çözümünde izlenecek yol anlamına gelir.  Bir algoritmanın özellikleri şu şekildedir:

  1. Başlangıcı olmalı
  2. Basit olmalı
  3. Problemin çözümünü, mümkün olan en az adım ile en kısa sürede gerçekleştirmelidir. Çok uzun algoritmalar hem zaman kaybı olarak hem de sistemi yorarlar.
  4. Bitişi olmalı dır

Akış diyagramı(akış şeması) , bir algoritmanın adımlarının mantıksal sırasını, adımların birbiri ile bağlantısını, bir işlemden diğerine nasıl gidileceğini belirten kontrol mekanizmalarını, özel bazı şekil ve sembollerle anlatan bir ifade biçimidir.

Bu semboller sayesinde ilk olarak problemin çözüm süreci tam olarak belirlenir ve daha sonra kodlama işlemlerine geçilir. Eğer algoritma da herhangi bir eksik ya da yanlış yaptıysak bu akış şeması içerisinde çıkacaktır. Aşağıda bu semboller görülmektedir:

algoritma nedir, akış şeması nedir
Algoritma Nedir, Akış Şeması Nedir

Algoritma ve Akış Şeması Örnekleri

Güncelleniyor........

Ayrıca algoritma ve akış şeması çalışma kağıdı arayan öğrencilerim için aşağıda yer alan PFD formatında yer alan dosyayı da ekliyorum. Oldukça güzel ve kaliteli bir şekilde hazırlanan algoritma ve akış şeması çalışma kağıdı ile öğrencilerimiz sınav öncesi tekrar yapabilirler.


Algoritma ve akış şeması ile ilgili sunumu ve örneği aşağıdan indirebilirsiniz.

Hiç yorum yok: