12 Mart 2019 Salı

Arduino Bluetooth İle LED Kontrolü Nasıl Yapılır?

Arduino dersleri içerisinde sizlere bugün sunacağım proje ile telefonunuza yükleyeceğiniz bir uygulama sayesinde telefonunuzdan bluetooth ile ledleri kontrol edebileceksiniz. LED yerine normal ampül de kullanabilirsiniz.(Detayları yazının devamında bulabilirsiniz)

Arduino Bluetooth Modülü 


Arduino bluetooth modülü olarak ben hc-06 kullanıyorum. Hc05 ile yaparsanız sorun olacağını sanmam. Bluetooth modülünün arduino karta bağlantısı ise şu şekilde. Aşağıda yer alan resimde de gördüğünüz gibi bluetooth modülünüzün RX bağlantısını arduino kart üzerinde yer alan TX e bluetooth üzerinde yer alan TX bağlantısını da arduino kart üzerinde yer alan RX kısmına takıyoruz. Bir nevi çapraz bağlantı yapmış oluyorsunuz. Bluetooth modülümüzü 3.3 V ile besliyoruz. (Resimde 5V omuş siz 3.3 V ile besleyin) Ayrıca GND ile de toprak bağlantısını yapıyoruz. Bluetooth modülünün bağlantısı bu kadar arkadaşlar.

Arduino bluetooth bağlantısı

Ledlerin Bağlanması 

Ledleri bağlarken 4,5,6.pinlere bağlıyoruz. Aralara direnç atarsanız akımdan dolayı ledleriniz zarar görmez ve daha uzun süreli olarak kullabilirsiniz. Led bağlantılarının yerine isterseniz 220 Volt ampüllerde kullabilirsiniz. 220 Volt ile arduino kartı beraber kullanmak için röle dediğimiz modülüde kullanmanız gerekiyor.

Ben 220 volt elektrikle çalışmalarımı rölem olmadığı için yapmıyorum ama en kısa sürede bir röle alıp ledli yaptığım uygulamalarımı günlük hayatta kullandığımız 220 voltluk ampül ve diğer elektronik cihazların da kontrolünü telefondan kontrol edeceğim. Aslında hepsinin mantığı aynı mantık tek fark bağlantıların değişmesi ve araya röle atılması.

Eğer ledlerin nasıl yakıldığını öğrenirseniz diğer elemanlarıda kolay bir şekilde kontrol edebilirsiniz. Örneğin; servo motoru, step motoru, dc motorlar vb. elemanların da telefondan kontrol edilebilmesi mümkün.

Uygulamanın Kullanılması 

Ben uygulamayı app inventor ile yaptım. Uygulamayı aşağıda sizlere vereceğim link ile telefonunuza indirebilirsiniz.

Bluetooth Kontrol Apk Ekranı

Bluetooth Kontrolü İçin Uygulama

Arduino Kodları

int gelenVeri;

void setup() {
  Serial.begin(9600);
}

void loop() {
  if(Serial.available()>0){
    gelenVeri=Serial.read();
  }
  if(gelenVeri==0)
    digitalWrite(4, LOW);
    
  if(gelenVeri==1)
    digitalWrite(4, HIGH);   

     if(gelenVeri==3)
    digitalWrite(5, LOW);
    
  if(gelenVeri==2)
    digitalWrite(5, HIGH);   

     if(gelenVeri==5)
    digitalWrite(6, LOW);
    
  if(gelenVeri==4)
    digitalWrite(6, HIGH);       
}



Evet arkadaşlar elimden geldiğince arduino ve bluetooth modülü ile led nasıl kontrol edilir anlatmaya çalıştım. İlerleyen günlerde röle kart ile bu projeyi 220 Volt ile deneyip sizlere bilgileri ve çalışma videosunu da atarım :) Anlamadığınız yerleri ya da sormak istediklerinizi yorum formu ile sorabilirsiniz.
Röle kullanarak 12 V ile 24 V arası çalışan şerit ledi de yaktık :) Arduino 5V a kadar güç verebiliyor. Röle sayesinde 12V luk şerit ledi yaktık.

Hiç yorum yok: