15 Mart 2020 Pazar

Python Örnekleri (Süper Örnekler)

Merhabalar sevgili arkadaşlar. Sizlere bu yazımda 9.sınıf ve 10.sınıf bilgisayar bilimi dersi kapsamında hazırladığım python örneklerini sunacağım. Özellikle bilgisayar bilimi 2.dönem yazılı sınav soruları içerisine bir çok python ile ilgili soru olacaktır.

Python Örnekleri


Ayrıca Python Testleri kategorisi içerisinde yer alan testleri de çözerek sınav öncesi hazırlık yapabilirsiniz. Tabii sınavınız klasik olursa aşağıda hazırladığım python örnekleri ile ilgili sorular çıkacaktır.

Python örnekleri için kod yazarken repl it sitesini tercih ediyorum arkadaşlar. Bu site online sunucu taraflı çalışan bir site. Eğer farklı bir derleyici kullanıyorsanız kodlarda ufak tefek değişiklikler yapmanız gerekebilir.

Ben derste aktif olarak bu siteyi kullandığım için python örnekleri ile ilgili çalışmayı da yine bu site üzerinden yapacağım. Son olarak bilgisayar bilimi 2.dönem 1.yazılıya hazırlık sayfasında yer alan bilgisayarbilimleri.com/2019/03/9-sinif-bilgisayar-bilimi-2-donem-1-sinav-hazirlik python örnekleri de yine işinize fazla fazla yarayacaktır.

Python Kod Örnekleri

1) Klavyeden girilen iki adet sayının toplamını ekrana yazdıran programın python kodlarını yazınız.
İki sayının toplamını bulan python kodu

2) Klavyeden girilen 5 adet sayının toplamının çift mi tek mi olduğunu yazdıran programın python kodlarını yazınız.
5 sayının toplamı tek mi çiftmi python kodu

3) Kullanıcıdan doğum yılı bilgisi alınarak kaç yaşında olduğunu söyleyen programın python kodlarını yazınız

Kaç yaşındasın bulma programı python kodları

4) Kullanıcının kilo bilgisi alınarak kilo 50 ve altında ise zayıfsın, 50-80 arası fitsin, 80 ve üstü ise kilo almışsın şeklinde ekranda yazdırınız

Kiloya göre zayıf mı değil mi bulan python kodu
5) Haftanın gün bilgisini alıp cumartesi ve pazarsa tatil değilse çalışıyorsun şeklinde ekrana uyarı veren programın python kodlarını yazınız
Haftanın günlerine göre tatil mi değil mi bulan programın python kodları
6) Kullanıcının yaş bilgisi alınıp 12 yaşından küçükse çocuk 12-28 yaş arası ise genç, 28-40 yaş arası ise orta yaşlı 40 yaştan büyükse yaşlı şeklinde ekrana yazdıran programın python kodlarını yazınız.
Kullanıcının yaşına göre genç,çocuk, yaşlı hesabı yapan python kodu
7) 0 dan 100'e kadar olan sayılardan 2 ve 3 bölünenleri ekranda sıralayan programın python kodlarını yazınız.
0  dan 100 e kadar sayılardan 2 ve 3 e bölünenleri sıralayan programın python kodları
8) 0 ile 100 sayısı arasında 4 e bölünen sayıları listeleyen programın python kodlarını yazınız
0 ile 100 sayısı arasında 4 e bölünen sayıların python kodu
9) 1 den 100 e kadar olan sayıları toplayan programın python kodlarını yazınız.
1 den 100 e kadar olan sayıları toplayan programın python kodları
10) Suyun derecesi sorulan kullanıcıdan alınan bilgiye göre su buz mu sıvı mı yoksa buhar halde mi ekranda gösteren programın python kodlarını yazınız.
Su hangi halde bulmamızı sağlayan programın python kodları

11) 1 den 100 e kadar olan tek sayıları sıralayan programın python kodlarını yazınız.
1 den 100 e kadar olan tek sayıları sıralayan program
12) 1 den 100 e kadar çift sayıları sıralayan programın python kodlarını yazınız.
1 den 100 e kadar çift sayıları sıralayan python kodu

13) Girilen 5 sayıdan en büyüğünü gösteren programın python kodlarını yazınız.

Girilen 5 sayıdan en büyüğünü bulan programın python kodları
14) Kullanıcının girdiği ismin kaç harfli olduğunu bulan programın python kodlarını yazınız.
Adımın kaç harfli olduğunu bulan programın python kodları
15) Kullanıcının istediği sınıra kadar çift sayıları sıralayan programın python kodlarını yazınız ( Örneğin kullanıcı 300 e kadar olan çift sayıları sıralamak istiyorsa nasıl kod yazmalıdır?)
Çift sayıları sıralayan python kodu
16) Basit bir hesap makinesini python kodları kullanarak yapınız.
Python hesap makinesi kodu
17) Klavyeden girilen herhangi bir sayının mutlak değerini hesaplayan python kodlarını yazınız.
Mutlak değer python kodları

18) Kısa ve uzun kenarı verilen dikdörtgenin alanını hesaplayan programın python kodlarını yazınız
iki kenarı verilen dikdörtgenin alanını hesaplaya python kodları
19) Kısa ve uzun kenarı verilen dikdörtgenin çevresini hesaplayan programın python kodlarını yazınız
iki kenarı verilen dikdörtgenin çevresini hesaplaya python kodları

20)Klavyeden girilen 3 sayının ortalamasını bulan programın python kodlarını yazınız.
3 sayının ortalamasını bulan programın python kodları
21)Kişinin yaş durumuna göre ehliyet alıp alamayacağını hesaplayan programın python kodlarını yazınız. (Kişi 18 ve üstü yaşa sahipse ehliyet alabilir değilse alamaz)
ehliyet alıp alamama python kodları
22)Ahmet’in sabah okula gitmesi için saat 7'de kalkması gerekiyor. Saatin 7'de çalması için yazılması gereken python kodları ne olmalıdır?
Saat 7 ise alarm çalar değilse çalmaz python kodları
23)Bilgisayar bilimi dersinin 2 yazılı ve 2 sözlü notunu hesaplayınız ortalamanız 50 ve üzerinde ise ekranda geçti değilse kaldı yazacak şekilde uyarı veren programın python kodlarını yazınız.
Geçti kaldı python kodları
24)Kişinin maaşına gelecek zam oranına göre yeni maaşını hesaplayan programın python kodlarını yazınız ( Program çalışınca program kişiye ne kadar maaş aldığını sorar kullanıcı bunu klavye ile yazarak ekrana girer sonra % kaç zam alacağını sorar kullanıcı bunu da klavye ile yazar. Program son olarak kişinin zamlı maaşını hesaplar ve ekrana yazar)

25)Celil Öğretmen manava gidiyor. Manavda sadece muz, elma ve üzüm var. Manav, Celil Öğretmen ’e hangi meyveden istediğini sorar.Celil Öğretmen eğer muz isterse; manav kaç kilo istediğini sorar ve kilosu 5tl olarak ödeyeceği ücreti hesaplayarak Celil Öğretmen ’e söyler.Celil Öğretmen eğer elma isterse; Celil Öğretmen e Manav kaç kilo istediğini sorar ve kilosu 2tl olarak ödeyeceği ücreti hesaplayıp Celil Öğretmen ’e söyler. Celil Öğretmen eğer üzüm isterse; Celil Öğretmen e Manav kaç kilo istediğini sorar ve kilosu 3 tl olarak ödeyeceği ücreti hesaplayıp Celil Öğretmen ’e söyler Celil Öğretmen ’in manav alışverişinin kodları nasıl olmalıdır?
26)Celil Öğretmen STEAM hesabından oyun almak istiyor.CS:GO için; 1. 2. ve 3. versiyonları bulunmaktadır. 1. ve 2. Versiyonlarını seçerse 30tl, 3. versiyon ise 40tl dir. Eğer cs go dışında bir oyun seçerse ekranda aradığınız oyun bulunmamaktadır şeklinde uyarı çıkacaktır. ( Program çalışınca ekranda hangi oyunu almak istersin şeklinde bir soru çıkacaktır kullanıcı cs go deyince hangi versiyonu istersin şeklinde bir soru daha çıkacaktı kullanıcı seçtiği versiyona göre şu kadar ücret ödeyeceksiniz şeklinde geri bildirim alacaktır. Kullanıcı cs go dışında bir seçim yaparsa ekranda aradığınız oyun bulunmamaktadır şeklinde uyarı verecektir)
Python Cs:Go Örneği
27)Klavyeden 2 tuşuna basılınca 2 ye bastın başka bir tuşa basınca tekrar dene şeklinde uyarı veren programın python kodlarını yazınız.
Python 2 ye bastın örneği
28) Ahmet bir sinema salonuna gitmiştir. Salonda kullanılan program şu şekilde çalışmaktadır: Kişi 6-12 yaş arası ise ekranda 10 TL, 13-18 ise 15 TL 18 den büyükse 20 TL olacak şekilde uyarı vermektedir. Buna göre bu programın python kodları nasıl olmalıdır.
Python sinema örneği
29)Klavyeden 4 kenarı girilen bir dörtgenin kare mi, dikdörtgen mi olduğunu bulan programın python kodlarını yazınız.
Dikdörtgen mi kare mi python kodları
30) Celil Öğretmen manava gidiyor. Manavda sadece 3 renk elma vardır. (kırmızı, yeşil, sarı) Manav, Celil Öğretmen ’e hangi renk elmadan istediğini sorar.Celil Öğretmen eğer yeşil elma isterse; manav kaç kilo istediğini sorar ve kilosu 5tl olarak ödeyeceği ücreti hesaplayarak Celil Öğretmen ’e söyler.Celil Öğretmen eğer kırmızı elma isterse; Celil Öğretmene Manav kaç kilo istediğini sorar ve kilosu 2tl olarak ödeyeceği ücreti hesaplayıp Celil Öğretmen ’e söyler. Celil Öğretmen eğer sarı elma isterse; manav kaç kilo istediğini sorar ve kilosu 3tl olarak ödeyeceği ücreti hesaplayarak Celil Öğretmen ’e söyler..Celil Öğretmen ’in manav alışverişinin kodları nasıl olmalıdır?
hangi renk elma istiyorsun python kodu
31.Celil Öğretmen bir alışveriş sitesinden alışveriş yapmaktadır. Alışveriş sitesi içerisinden yapacağı alışverişlerde karşısına şöyle bir program çıkmaktadır. Ne kadarlık alışveriş yapacaksınız diye Celil Öğretmen’e soru sorar ve Celil Öğretmen 50 TL ve üzeri bir tutar girerse kargo bedava, eğer 50 tl altında bir tutar girerse tutarın üzerine 10 tl de kargo ücreti ekleyerek göstermektedir. Buna göre anlatılan programın python kodları nasıl olmalıdır.
Kargo+10 python kodları
32.Ayşe bir program yapmıştır. Program şöyle çalışmaktadır. Kullanıcıdan sınavdan aldığı notları girmesini ister. Kullanıcı 0 ile 49 arasında not girerse kötü 50 ile 69 arasında not girerse orta 70 ile 84 arasında girerse iyi 85 ile 100 arasında girerse pekiyi demektedir. Buna göre bu programın python kodları nasıl olmalıdır.
Sınav notuna göre kötü, orta, iyi python kodları
33. Mercedes arabası olan Ahmet bey aracının tükettiği yakıta ne kadar para verdiğini hesaplamak istemektedir. Yapacak olduğu program şu şekilde çalışacaktır. İlk olarak kullanıcıdan ne kadar km yol gittiğini soracak sonra da km ne kadar yakıt yaktığını soracaktır. Kullanıcı bu bilgileri girdikten sonra ne kadarlık yakıt yaktığını hesaplayacaktır. Bu programın python kodlarını yazalım.
34. Beden Kitle İndeksi nedir? Yetişkin bir insanın ağırlığının, boyuna göre normal olup olmadığını gösteren bir parametredir. Kısaca insanın kilosunu kişinin boy uzunluğunun karesine bölersek beden kitle indeksi ortaya çıkar. Yapacak olduğumuz program insanların beden kitle indekslerini hesaplayacaktır. Kullanıcıdan alacağı kilo ve boy uzunluğuna göre beden kitle indeksini hesaplayalım çıkan sonuç 25-30 arasında ise FAZLA KİLOLU, 30-40 arasında ise OBEZ, 40 ve üzerinde ise AŞIRI ŞİŞMAN şeklinde uyarı verdiren (yani sağ taraftaki sanal ekranda yazma işlemi yaptıran) programın python kodlarını yazalım.


35) Yapılan bir programda parolalı bir giriş işlemi vardır. Program çalıştığı zaman kullanıcıdan kullanıcı adı girmesi istenir kullanıcı kullanıcı adını doğru girerse şifreyi de ister. Kullanıcı adı ya da şifre yanlış olursa kullanıcı sisteme giremez. Buna göre python ile parola korumalı giriş işlemi nasıl yapılır python kodlarını yazınız.


36) Klavyeden girilen bir sayının rakamlarını toplayan programın python kodlarını yazınız.

37) Klavyeden girilen bir cümledeki kelimeleri sayan programın python kodlarını yazınız.

38) Klavyeden girilen bir sayının faktöriyelini hesaplayan programın python kodlarını yazınız.


Python örnekleri ile ilgili çalışmalar devam edecek arkadaşlar. Elimden geldiğince yeni örnekleri yine bu sayfaya yüklemeye devam edeceğim. Örnekler üzerinden anlamadığınız yerler anlamadığınız kodlar olursa sorabilirsiniz.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

24 cevapı nasıl oluyor onu da eklermisiniz