26 Mart 2020 Perşembe

Python İle Sayı Tahmin Oyunu Nasıl Yapılır?

Merhabalar arkadaşlar. Bu yazımda python ile sayı tahmin oyunu nasıl yapılır sizlere bunu anlatmak istedim. Anlatıma geçmeden önce python örnekleri ile ilgili yazıma bakmak isterseniz bilgisayarbilimleri.com/2020/01/python-ornekleri adresini ziyaret edebilirsiniz. İçerisinde birbirinden farklı bir çok python örneğini bulabilirsiniz.

Python sayı tahmin oyunu nasıl yapılır


Python İle Sayı Tahmin Oyunu Kodları

Python ile sayı tahmin oyunu yaparken arkadaşlar random komutunu kullanacağız. Random modülü ile rastgele sayılar üretebileceğiz.

Random modülü dışında istediğimiz tam sayıları üretmek adına random ile birlikte randint fonksiyonunu da kullanacağız arkadaşlar.

Random ile randint arasında nasıl bir fark var hemen ondan bahsedeyim isterseniz kafanız karışmasın. Random bir modül randint ise bir fonksiyondur.

Yukarıda yer alan python kodları ile 0-1 sayıları arasında sayılar üretebiliriz. Bu sayılarda ondalıklı sayılar olacaktır. Tam sayılar üretmek içinse randint komutunu kullanacağız.

Yukarıda yer alan python kodları ile de 1 ve 10 sayıları arasında TAM SAYILAR oluşturabileceğiz. bu arada import komutu ise istediğimiz modülleri çalışmamıza eklememize yarıyor :)

Evet arkadaşlar buraya kadar umarım sorun yoktur. Şimdi python ile sayı tahmin oyununu da kullanacağımız kodlara geçelim :)

Evet sayı tahmin oyunu kodlarına baktığımız zaman 1 ile 99 arasında bir sayı söylememiz isteniyor. while true döngüsü ile işlemin sürekli yani kullanıcı doğru cevabı bulana kadar yapılması isteniyor.  While true kullanımı ile ilgili detaylar için bilgisayarbilimleri.com/2019/03/9-sinif-bilgisayar-bilimi-2-donem-1-sinav-hazirlik adresini ziyaret edebilirsin.

Daha sonra random.randint komutu ile 1 ile 99 sayıları arasında rastgele sayılar üretilip sayi isimli değişkene atanıyor. Sayi isimli değişken bizim bulmamız yani tahmin etmemiz gereken sayı arkadaşlar.

Kullanıcıya 1 ile 99 arasında bir sayı söyle şeklinde ekranda bir yazı gösteriyoruz ve kullanıcının girmiş olduğu sayıyı da tahmin isimli değişkene atıyoruz.

Daha sonra tahmin sayıdan küçükse; tahminini daha yüksek, tahmin sayıdan büyükse; tahminini daha düşük yapmasını istiyoruz.

Kullanıcı else komutunda artık tahmin ve sayi eşitliğini yakalıyor ve bildin kanka şeklinde bir uyarı veriyor. While true döngüsünden çıkmak için de break komutu ile çıkış yapıyor :)

Evet arkadaşlar python ile sayı tahmin oyun kodları bu kadardı. Umarım anlaşılmıştır. Anlaşılmayan durumlar için yorum formunu kullanabilirsiniz. Kodları denemek için repl.it/languages/python3 adresini kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok: