26 Mart 2020 Perşembe

9.Sınıf Bilgisayar Bilimi 2.Dönem Sınav Öncesi Hazırlık (Python)

9.sınıf bilgisayar bilimi dersi için küçük bir çalışma notu hazırlamak istedim. Çalışma notu içerisinde yer alan bilgiler her geçen gün güncellenecektir. İsterseniz bu sayfada yer alan notları  yazıcı ile çıktı da alabilirsiniz. 9.sınıf bilgisayar bilimi 2.dönem 1.sınav ve 2.dönem 2.sınav öncesi hazırlayacağım bu not içerisinde  python ile ilgili notları bulabilirsiniz.

9.sınıf sınav öncesi hazırlık
Ayrıca ikinci dönem öncesi python ile ilgili EBA'da yer alan kaynak kitap içerisinde yer alan tüm etkinlikleri de bu sayfaya ekleyeceğim arkadaşlar.

Python Programlama Dili

Python şu için dünyanın en fazla tercih edilen programlama dilleri arasında yer almaktadır. Öğrenmesi kolay olan bir dildir. Facebook, Youtube, Google gibi bir çok dünya devi firma tarafından yoğun olarak tercih edilmektedir.

Python programlama dili 9.sınıf bilgisayar bilimi dersinde öğrencilere öğretilmektedir. Öğrenciler tarafından da programlama dilinin kolay olduğu sık sık dile getirilmektedir. Aşağıda yer alan güncel listede 2018 yılının en fazla kullanılan programlama dilleri gösterilmiştir. Bu liste her yıl hemen hemen bu şekilde olmaktadır ve python dili kendisine üst sıralarda yer bulmaktadır.

Python ile ilgili daha önce hazırladığım çalışma kağıdı belki işinize yarar onu da sizlerle paylaşayım arkadaşlar. İçerisinde henüz görmediğiniz konularda olabilir bilginize. 


Python programlama dili ile ilgili bu kadar temel bilginin sizler için yeterli olduğu düşüncesindeyim. Şimdi kodlama kısmına geçebiliriz.

Python'u kullanmak için bilgisayarınıza çeşitli programlar kurmanız gerekiyor. Tabii bu şart mı aslında değil. Ben okulda öğrencilerim ile repl.it/languages/python adresini kullanarak çalışmalarımı sürdürüyorum. Siz isterseniz farklı bir derleyici de kullanabilirsiniz. Ben anlatımlarımı repl.it sitesinde yer alan derleyiciye göre yapacağım arkadaşlar...

Pyton 3.6 uygulamasını ise https://repl.it/languages/python3 adresinden açabilirsiniz.

Evet Repl.it sitemize giriş yaptıktan sonra karşımıza çıkan beyaz ekrana aşağıda yer alan kodları eklersek neler oluyor ona bakalım.

#!/usr/bin/env python
# -*- coding: utf-8 -*-
İlk sırada yer alan kod blogu kodların python'a ait olduğunu söylüyor. Kullanmasak da olur aslında ama ben yine paylaşmak istedim. İkinci sırada yer alan kod blogu ise Türkçe karakterlerin kullanılabilmesi için tercih ediliyor. Python 2.x sürümü Türkçe karakterleri desteklememektedir. Eğer bu kodu yazmadan Türkçe karakter kullanırsanız program hata verecektir. Eğer ikinci sırada yer alan kod blogu olmazsa Türkçe karakterleri kullanamazsınız. Ben öğrencilerime programlamada Türkçe karakterler çok kullanılmadığı için ikinci sırada yer alan kodları kullanmadan kod yazdırmaya çalışıyorum. Siz tercihinize göre isterseniz Türkçe karakter sorununu çözen kod blogunu kullanabilirsiniz size kalmış.

1)PRİNT KOMUTU (FONKSİYONU)

Print komutu adından da anlaşılacağı gibi ekrana yazı yazdırılmasını sağlar Ekranda yazı yazdırmak istediğimiz zaman bu kod bloğunu kullanmamız gerekmektedir.

print ("bilgisayarbilimleri.com")

Yukarıda yer alan ifadeyi beyaz ekrana yazıp RUN (Çalıştır) yaptığımız zaman siyah ekranda bilgisayarbilimleri.com yazdığınızı görebiliriz. ilk kodumuzu yazmış olduk :)

Python 3.6 Kodları
print ("Kodlama Ogreniyoruz")
print ("Python Testleri")
print ("Coding Time")

Yukarıda yer alan örneklerde görüldüğü gibi print komutu içerisinde yer alan komutlar mutlaka " " içerisine alınmalıdır bu tırnaklar " " olabileceği gibi ' ' tek tırnak şeklinde de olabilir. Tırnak içerisinde olması yeterlidir.


\n KOMUTU İLE ALT SATIRA GEÇEBİLİRİZ

Ters slash n komutu ile alt satıra geçebiliriz. Hemen altta yer alan görsel de farkı görebilirsiniz.

Python 3.6 Kodlar




Evet arkadaşlar farkı resimlerdeki siyah ekranlara bakarak görebilirsiniz. Bir nevi enter görevi görüp bir alt satıra geçmek için \n ifadesini kullanıyoruz. \n yapmak için de klavyemizde yer alan üçüncül karakterleri yapmaya yarayan ALT GR tuşunu kullanıyoruz.

Print komutu tırnak içerisinde yer alan ifadeleri aynen çıkarır. Bu örneği anlamak için matematiksel ifadelerle çalışmalar yaparsak daha iyi anlarsınız.

Python 3.6 Kodlar


Yukarıda yer alan kodları inceleyelim.;

** 1.satırda yer alan(5) ifadesi matematiksel bir ifade olduğu için direkt 5 olarak ekranda çıktı

** 2.satırda yer alan ("5")  ifadesi tırnak içerisinde olduğu için 5 olarak ekranda çıktı. Tırnak içerisinde yer alan ifadeler string yani karakter dizisi olarak kabul edilir ve matematiksel işlemlerde kullanılamaz.

** 3.satırda yer alan (5+5)  ifadesi matematiksel bir ifade olduğu için 10 şeklinde ekranda çıktı

** 4.satırda yer alan ("5+5") ifadesi ise tırnak içerisinde yer aldığı için 5+5 şeklinde çıktı.

Yukarıda yer alan örneği mutlaka iyice anlamaya çalışın arkadaşlar. Sınavda mutlaka karşınıza bununla ilgili bir soru çıkacaktır.

Yukarıda yer alan örneklerde tırnak işareti içerisinde olan ifadeler string yani karakter dizisidir ve bunlar matematiksel işlemlerde kullanılamaz ve aynen ekranda görünür.

Print Komutu İle İlgili Diğer Örnekler;
Python 3.6 Kodlar








Evet arkadaşlar print komutu ile ilgili örnekler bu kadar. Değişkenler ile devam edelim arkadaşlar.

2)DEĞİŞKENLER

Değişken nedir ? diye sorarsak cevap olarak bir veriyi içerisinde tutan ve bunu istediğimi zaman değiştirmeye yarayan bir kutu dersek aslında yanlış bir tanımlama yapmış olmayız. Değişkenler sayesinde kodlama yaparken çok rahat ederiz. Aslında yukarıda yer alan bir çok örnekte değişkenleri kullandık. a=5 b=3 c=5 gibi ifadelerde aslında a,b,c gibi karakterler aslında birer değişkenlerdi.

Değişkenlerin adlarını yazmak aslında kolay. Bir de değişken türleri var. Bunlar;

Float() => Herhangi bir sayı veya sayı değerli karakter dizisini noktalı sayıya çevirir.
int() => Herhangi bir sayıyı veya sayı değerli karakter dizisini tam sayıya dönüştürür.
str() => Herhangi bir sayıyı karakter dizisine dönüştürür

Basit bir örnek ya da 2 örnek yapalım arkadaşlar.

a=10
b=15
print (a+b)

a=10
b="15"
print (a+b)

Yukarıda 2 ayrı kod blogu görüyorsunuz bunları çalıştırdığımız zaman ilk kodumuz gayet iyi bir şekilde çalışacak ve ekranda 25 sayısını bize gösterecektir.


İkinci kod blogu çalıştığında ise program hata verecektir. Çünkü 15 sayısı " " içerisinde alınmıştır. Burada 15 sayısı sayısal bir değer olarak değil bir karakter olarak görüldüğü için toplama işlemi yapılamamıştır. Bundan dolayı sistem hata vermiştir. Biz b="15" şeklinde yazıp bunu int("15") şeklinde toplarsak int bizim karakter olan değişken türümüzü sayıya yani 15'e çevirecek ve toplama yapmamızı sağlayacaktır.

a=10
b=int("15")
print (a+b)


Evet arkadaşlar değişken türleri bu kadar. Anlamadığınız yerleri yorum formu ile sorabilirsiniz.

3)İNPUT KOMUTU (FONKSİYONU)

Evet arkadaşlar input() komutu ile veri girişi yapabiliyoruz. Yani program çalışmaya başlıyor ve bizden veri girişi yapmamızı istiyor. Hemen aşağıda yer alan kodlar ile ilk örneğimizi yapalım ve mantığını hemen anlayalım arkadaşlar. Veri girişi demek kullanıcıdan bilgi almak demektir.

Örnek vermek gerekirse; 

  1. Adın nedir
  2. Sayı gir
  3. Doğrum tarihin nedir
  4. Soyadın nedir gibi...


a=input("bir sayi")
print (a)

Yukarıda yer alan örnekte a isimli bir değişken oluşturduk ve bu değişkene input fonksiyonu ile bir sayı giriniz şeklinde bir komut verdik. Daha sonra print komutu ekranda yazdırdık.

Programı RUN(çalıştır) yapınca ekranda bir sayi  ifadesi çıkıyor ve herhangi bir sayı giriyoruz ben 5 şeklinde girdim ve enter a bastım daha sonra program girdiğim sayıyı  ekranda gösterecek şekilde geri dönüt verdi. Kısaca kullanıcıdan veri girişi yapmasını istiyorsak input() fonksiyonunu kullanırız.


NOT: İNPUT fonksiyonu ile girilen değerler karakter dizisi şeklindedir. Yukarıda verilen örnekteki 3 sayısı aslında matematiksel bir ifade değil karakter olarak 3 tür. İlerleyen bölümlerde input ile int değişken türünü kullandığımız zaman mantığı daha iyi anlayacaksınız.


İnput () Fonksiyonu Örnek-1: iki sayıyı toplayan program

İki sayıyı toplamak için basit bir toplama makinesi yapalım :) Hatırlarsanız algoritma konusunda bu kısmı işlemiştik. 2 sayının toplamını bulan programın algoritmasını bulmuş ve akış şemasını çizmiştik şimdi 2 sayının toplamını bulan programın python kodlarını yazacağız.

Python 3.6 Kodlar
print ("iki Sayiyi Toplayan Program")
birincinot = int(input("Birinci Notu Giriniz:"))
ikincinot = int(input("ikinci Notu Giriniz:"))
toplam = birincinot+ikincinot
print (toplam)

Gördüğünüz kodları repl.it sitesi içerisinde yer alan alana yapıştıralım ve çalıştıralım karşımıza ilk olarak iki sayıyı toplayan program birinci notu giriniz şeklinde bir ifade gelecek arkadaşlar. Daha sonra bir sayı girelim ve entera basalım bu sayı 5 olsun. Daha sonra ekranda ikinci notu giriniz şeklinde bir yazı çıkacak bir sayı girelim ve entera basalım ben yine 5 sayısını girdim. Ekranda son olarak girmiş olduğumuz sayıların toplamının olduğu bir ekran göreceğiz.

NOT: input komutu önüne int yazdık. Çünkü input komutu ile oluşturulan verilen string şeklindedir yani karakter dizisidir. Bundan dolayı string olan ifadeleri integer veriye yani sayısal veriye dönüştürdük.

Eğer int komutu input komutu önüne yazmasaydık ekranda 56 sayısı çıkardır. Yani 5 ve 6 rakamlarını toplamayıp yan yana yazdıracaktı. İsterseniz aşağıda yer alan komutları int olmadan da deneyerek görebilirsiniz :)



Yukarıdaki örnekte ise toplamın gerçekleştiğini görebilirsiniz.

İnput () Fonksiyonu Örnek-2: Bir sayının karesini almak

sayi= int(input ("Karesini almak istedigin sayiyi gir  "))
print ("Girdiginiz sayinin karesi:")

print ( sayi ** 2)



İnput () Fonksiyonu Örnek-3: Kısa ve uzun kenarı verilen dikdörtgenin alanın hesaplama


kisaKenar = int(input("Kısa Kenarı giriniz : "))
uzunKenar = int(input("Uzun Kenarı giriniz : "))
cevre = ((kisaKenar) + (uzunKenar)) * 2
alan = (kisaKenar) * (uzunKenar)
print("Dikdörtgenin Çevresi :",cevre )
print("Dikdörtgenin Alanı :",alan)

İnput () Fonksiyonu Örnek-4: Klavyeden girilen saniye değerini dakikaya çeviren python kodu


Python programlama dilinde input örnekleri şimdilik bu kadar. Bu örnekleri ilerleyen günlerde arttırabiliriz.

9.Sınıf Bilgisayar Bilimi 2.Dönem 1.Yazılı Sınavı [PYTHON]-1
9.Sınıf Bilgisayar Bilimi 2.Dönem 1.Yazılı Sınavı [PYTHON]-2


4)İF KOMUTU (FONKSİYONU)

İF komutu programlama da en çok kullanılan komutlardan birisidir. İf ile şartlı durumları birbiriyle karşılaştırabiliriz.

Kısaca if : “eğer” anlamı taşır. Bir koşulun sağlanması durumunda kullanılır.

else: “değilse” anlamı taşır. Bir koşulun sağlanmaması durumunda kullanılır.

elif: “eğer değilse” anlamı taşır. Eğer kodlarda sürekli if kullanırsak program tüm koşulları gözden geçirip ona göre karar verir.Elif komutu if durumunun sağlanmadığı şartlarda devreye girer.
if ve elif arasındaki fark çok ince bir çizgi vardır desem yanlış olmaz sanırım. Aşağıda yer alan örneği inceleyelim arkadaşlar.


Yukarıda yer alan örneklerde görüldüğü gibi eğer sürekli olarak if kullanılırsa program hata verebilir. İlk örnekte gördüğünüz gibi if komutu iki sonuçta da doğru değeri sağladığı için ekranda hem sayi 100 den küçük hem de sayi 200 den küçük şeklinde sonuçlar çıkmış. İkinci resimde ise elif sayesinde doğru sonucu görüyoruz arkadaşlar. 

Tekrarlamakta fayda var. Elif komutu if komutunun sağlanmadığı durumlarda ortaya çıkarak çalışır. Eğer if komutu çalışırsa elif komutu kendisini çalıştırmaz. İkinci resimde bu net bir şekilde görülüyor arkadaşlar. 

İf Örnek 1: Sayı 0 dan büyük mü küçük mü 



İf Örnek 2: Yaşa göre ehliyet alıp alamama 



İf Örnek 3: İki notun ortalamasına göre geçip kalma 



İf Örnek 4: Sayı tek mi çiftmi 



İf Örnek 5: Sayı pozitif mi negatif mi 



İf Örnek 6: Kullanıcı Adı Parola


5)LEN KOMUTU

Len komutu ile karakter dizilerinin uzunluğunu hesaplayabiliriz. Kısaca verdiğimiz bir kelimede yer alan harfleri ve diğer karakterleri saymak için kullanırız. Hemen aşağıda yer alan örneklere bakarsak aslında mantığı hızlı bir şekilde anlamış oluruz.
Yukarıda yer alan örneklerde gördüğünüz gibi bilgisayarbilimleri.com ifadesi 23 harften bilisim kelimesi 7 harften b i l i s i m kelimesi ise arasında olan boşluklardan dolayı 13 karakterden oluşuyor. Print komutunun yardımı ile de bunu ekranda göstermiş olduk.

6)POW KOMUTU

Pow komutu ile matematiksel üs alma işlemlerini kolay bir şekilde yapabiliriz. Mesela pow(5,2) demek beşin karesini alalım demek. Hemen aşağıda yer alan örneklere bakalım.

Yukarıda yer alan örneklerde ilk satırda 5 in karesini aldık ve sonuç 25 olarak çıktı. İkinci satırda 4 ün küpünü aldık ve sonuç 64 olarak çıktı son olarak 2 nin dördüncü kuvvetini aldık ve cevap 16 olarak çıktı.

7)LİSTELER

Listeler sayesinde farklı türden verileri barındırabiliriz. Matematikteki gördüğünüz kümeler gibi düşünebilirsiniz. Aslında küme oluşturuyoruz. 
Oluşturduğumuz kümeler ise 0'dan başlıyor. 0'ıncı indisten. Hemen örneklere bakalım.
Yukarıda bir liste oluşturduk ve bu listenin içerisinde yer alan verileri ekrana yazdırdık burada dikkat etmeniz gereken 0.sırada ali 1.sırada veli 2.sırada ise murat var. Ayrıca parantezler de köşeli parantez arkadaşlar.

Listeler ile ilgili bir kaç örnek daha yaparsak daha iyi olacaktır. Hemen başlayalım isterseniz.

Yukarıda verilen örnekte liste isimli bir liste oluşturduk. Ama listenin içi şuan boş. Yukarıda listenin veri tipinin ne olduğunu ekranda görmek için type fonksiyonunu kullandık. Hatırlarsanız bir verinin tipini bulurken type fonksiyonu kullanılmaktaydı. Örneğin; print(type(5)) yazarsak ekranda 5 sayısının integer yani sayısal bir veri tipi olduğu çıkıyordu.


Devam edelim. Yukarıda yer alan örnekte yine bir liste oluşturduk. Liste içerisinde 1,2,3,bay,er,3.14 gibi veriler girdik.

Kodların ikinci satırındaki kod ile listeyi ekrana yazdırdık.

Kodların üçüncü satırındaki kod ile 2.indisi ekranda gördük. Yani 3 rakamını burada dikkat etmeniz gereken nokta listeler 0. indisten başlar. Kısaca burada 0. indis 1 rakamı 1.indis 2 rakamı 2.indis 3 rakamı 3.indis bay kelimesi şeklinde gidiyor.

Kodların 4.satırında ise 2.indis ve 5.indis arasında yazılanları ekranda gösterdik yani ekranda 3,bay,er kelimeleri çıktı arkadaşlar.

Son satırda yer alan kod ile listeyi ters bir şekilde yazdırmış olduk. Yani 3.14, er, bay şeklinde listeyi ters hale getirdik arkadaşlar.

Çok Kullanılan Liste Methodları

1) Append

Append komutu ile liste sonuna veri ekleyebiliriz. Aşağıda verdiğim örnekte olduğu gibi listeye sonradan kelebek kelimesini ekledik.

Gördüğünüz gibi ilk liste içerisinde kelebek kelimesi yok ama append komutu ile listeye kelebek kelimesi dahil edildi. Daha sonra print(List[6]) komutu ile de ekranda göstermiş olduk.

2) İnsert

Listeye istediğimiz indisten ekleme yaptırmayı sağlayan komuttur. örnek verelim hemen.


3)Extend

Birbirinden farklı listeleri birleştirmek için kullanılan komuttur. Extend kullanımı ise aşağıdaki gibidir.


4)Romove

Liste içerisinden kaldırmak istediğimiz verileri kaldırmak için kullandığımız komuttur.


5)Sort

Liste içerisinde yer alan verileri alfabetik olarak sıralamak için kullanılan komuttur.


6)Reverse

Liste içerisinde yer alan verileri sondan başa doğru yazdırmak için kullanılan komuttur.


7)Count

Liste içerisinde yer alan herhangi bir verinin liste içerisinde kaç adet olduğunu bulmaya yarar.



8)WHİLE

While döngüsü ile belirli bir şart durumu sağlandıkça, döngü içerisinde yer alan kod bloklarının çalışması sağlanır. İsterseniz hemen bir kaç örnek yapalım.

Yukarıda yer alan python kodlarına baktığımız zaman a=0 değeri ile başlamış program. Daha sonra a değeri 10 dan küçük olduğu sürece ekrana mkal yazdırmış ve daha sonra a değerini 1 arttırarak devam edilmiş. bu şekilde ekrana 10 kere mkal yazdırmış olduk.

Yukarıda yer alan örneğimizde ise 1'den 10'a kadar sayıları birer birer artırarak yazdırdık. a=1 ifadesi bizim programımızın başlangıç değeri yani 1'den başladık daha sonra 1 değerini ekrana yazdırdık ve 1 arttırdık ve bu şekilde döngü sonuna kadar geldik. Dikkat ettiyseniz a<=10 ifadesinde eşitlik var. Eğer orada eşitlik ifadesi olmasaydı 10 değeri ekranda görünmezdi. Eğer <= ifadesini kullanmak istemezseniz a<=10 yerine a<11 de yazarsanız sonuç aynı olacaktır.


Son örneğimizde de 2 den başlayarak 10 a kadar yazdırmış olduk. a=2 ifadesi başlangıç değerimiz. Yani 2 den başla dedik programımıza ve a+=2 ile de a değerini 2 arttır dedik. Programların mantığını anlamak için mutlaka Repl.it sitesini kullanarak sizde çalışmaların yapın.

While ile bir örnek daha yapalım isterseniz. Bir sorumuz olsun mesela en iyi bilişim sitesi hangisi şeklinde. Kullanıcının bu soruya 3 kere cevap verme hakkı olsun ve 3. hakkın sonunda doğru cevap vermez ise hakkın bitti eğer 3. hak içerisinde doğru cevap verirse tebrikler şeklinde bir uyarı versin hemen bakalım.



9)FOR DÖNGÜSÜ

For döngüsü ile while döngüsü aslında birbirine benzemektedir. Ufak tefek farklar vardır diyebilirim.

For döngüleri belirli sayıda işlemlerin tekrarlanması için kullanılan döngülerdir. For döngüleri başlangıç ve bitiş değerleri arasında artım miktarına göre istenilen sayıda tekrar yapar.

Yukarıda yer alan görselde for döngüsünün kullanım şekline örnek var. Şimdi hemen aşağıda yer alan kodlarımıza bakalım.

For range örneği
Yukarıda yer alan for döngüsü içerisinde ekrana 7 defa bilgisayarbilimleri.com ifadesini yazdırdık arkadaşlar.

İki kod da aynı mantıkla çalıştı ama diğer koda a değişkenini de yazdırarak daha güzel bir görüntü elde etmeye çalıştık diyebilirim.



Yukarıda yer alan for döngüsünde ile 1 den 5 e kadar olan sayıları sıralamış olduk.


Yukarıda yer alan for döngüsünde 1 den başladık ve 6 şar 6 şar arttırdık ve son olarak 15 de bitirdik :)

Yukarıda yer alan for döngüsü örneğinde ise -5 den başlayarak 5  kadar sıralama yaptık arkadaşlar.

Yukarı da yer alan python for döngüsü örneği içerisinde arkadaşlar kullanıcıdan bir kelime girmesi istenir. Girilen kelime ise for döngüsü içerisinde harflerine ayrılarak ekranda gösterilir.

Burada dikkat edilmesi gereken hem a hem de c nin değişken olduğudur. For c in a kodlarında a kullanıcı tarafından girilen değişkendir. Bu örnekte kullanıcı ekrana celil kelimesini girmiş yani a=celil şeklinde bir atama olmuş.

Daha sonra ise c değişkeni for döngüsü devam ettiği sürece celil kelimesinde yer alan harflere atanarak döngü sonuna kadar ilerlemiş.

Yukarıda yer alan örnekte aslında yine aynı mantık arkadaşlar burada hangi harfin kaçıncı harf olduğunu da döngü içerisindeki say değişkeni ile kontrol etmiş olduk.

For döngüsü ile örnekler şimdilik bu kadar. İlerleyen günlerde yeni örneklerde eklenecektir :)

10)BREAK VE CONTİNUE NEDİR?

While döngüsü, şart sağlandığı sürece ilgili kod satırlarını çalıştırır. Benzer şekilde for döngüsü de aralık içerisinde ilgili işlemleri gerçekleştirir. 

Ancak bazı değerler için döngü yapısından çıkmak, başka bir deyişle döngü işleyişinde değişiklik yapmak mümkündür. Bunun için break ve continue komutları kullanılabilir. 

Break nedir?

Türkçe olarak KIR anlamına gelen Break komutu özellikle while döngüsünde çok fazla kullanılan komutlardan bir tanesidir. İsterseniz mantığına bir kod örneği ile bakarsak anlamamız açısından daha sağlıklı olacaktır.

Python break kodu nedir
Continue nedir?

Continue Türkçe olarak devam et demektir. Özellikle döngülerde Continue ifadesi görüldüğü zaman hemen döngüye yani başa geri dönüyoruz. Kısacası döngünün başına geri dönmek için continue komutunu kullanırız.

Python continue kodu nedir

1,2,4,5 şeklinde bir sıralama olacaktır. kodlarda şöyle bir mantık vardır eğer a 3 'e eşit olursa devam et yani döngüye geri dön anlamı çıkar. buradaki mantık şudur a 3 olduğu zaman devam et döngüye geri dön.

Döngüye geri döndükten sonra artık 1 daha artım işlemi olur ve a artık 4,5 şeklinde gider ve ekrana yazdırma işlemi gerçekleştirilir.

Sonuç olarak ekranda 1,2,4,5 sayıları görünür.

                            11)WHİLE TRUE KULLANIMI

While true kullanımı sonsuz döngü için tercih edilebilir. Örneğin;


yukarıda yer alan kodlar çalıştığı zaman sonsuz bir döngü içerisinde girecektir ve sonsuz bir şekilde ekranda bilgisayarbilimleri.com ifadesi yer alacaktır. (Lütfen print kodu yazılırken bir karakter boşluk bırakmayı unutmayın)
Ama biz şöyle bir şey yaparsak;
program çalıştığı zaman mesajını söyle şeklinde bir uyarı çıkar ve biz klavyeden bir şeyler yazarız biz klavyeden ne yazarsak ekranda yazdığımız mesaj görünecektir.
Her seferinde bu tekrarlanacaktır. Örneğin yukarıda mesajını söyle selam yazmışım enter a basınca ekranda selam yazıyor ve yine mesajını söyle diyor kanka yazıyorum ve enter a basınca ekranda kanka çıkıyor ve yine mesajını söyle diyor. Bu da yine bu şekilde sonsuza kadar gidecektir. Biz bunu break komutu ile engelleyebiliriz aslında.
Yukarıda yer alan örnekte yine program çalıştığı zaman mesajını söyle diyecek ve biz klavyeden sürekli olarak bir şeyler yazmaya devam edeceğiz. 
Eğer yazdığımız mesaj bilgisayarbilimleri.com olursa break yap yani kır :) yani döngüden çık diyecek ve döngü sonlanmış olacak arkadaşlar :)
While True, Break Örneği yapalım;

#1 den başlayarak N'ye kadar (N=Klavyeden girilen değer) olan sayıları toplayan python kodlarını yazalım. Burada N dediğimiz değeri kullanıcı klavyeden girecek. Yani program çalıştığı zaman kullanıcıya program diyecek ki "KAÇA KADAR TOPLAMA YAPAYIM" girilen değere kadar toplama yapacak ve ekranda gösterecek.
Yukarıda yer alan örnekte kaça kadar toplama yapayım diye soruluyor. Kullanıcı 5 dediği zaman 1 den 5'e kadar sayıları toplayıp ekranda gösteriyor ve bu şekilde devam ediyor gördüğünüz gibi. Yine bu sonsuz döngüyü yukarıda yer alan örnekteki gibi break  komutu ile sonlandırabilirsiniz.
12)FONKSİYON NEDİR?

Fonksiyonlar kısaca belirli bir işlevi yapmak için oluşturulan komutlar kümesidir. Kısaca yazdığımız program içerisinde sürekli kullanacak değerler için fonksiyon oluştururuz. Fonksiyonlar programcıların işlerini çok kolaylaştıran bir özelliktir. Print, input gibi komutlar da aslında birer fonksiyondur. Bunlara bir gömülü fonksiyonlar diyoruz. Biz şimdi kendi fonksiyonlarımızı yazarak devam edelim.

İsterseniz bir kaç tane örnek yapalım.


Yukarıda yer alan fonksiyonlar örneğinde arkadaşlar ilk olarak def yazıyoruz. def yazmamızın sebebi kural gereği böyle düşünebilirsiniz. Daha sonra fonksiyonumuzun ismini oluşturduk ve bu isim karebul oldu. Sonra ise karebul fonksiyonumuz için bir parametre oluşturduk ve bu parametre içinde sayi ismini verdik.

Buraya kadar anlamadıysanız hemen yukarı çıkıp tekrar okuyunuz :) Daha sonra ise print komutu ile sayi isimli parametremizi çarptık. Neden iki kere çarptık çünkü ben herhangi bir sayının karesini bulmak istiyorum.

Devam edelim heme altta yer alan kodlarda ise bakın 5,3,4 sayılarının karelerini hesapladık ve ekranda göstermiş olduk.

Diğer bir örnek ile devam edelim.


Yukarıda yer alan örnekte ise kullanıcıdan bir sayı girmesini istedik ve bu sayının karesini aldık. Burada farklı olarak sadece b değişkenini atadık ve input komutunun kullandık.

 Yukarıda yer alan örnekte kelime isimli bir fonksiyon oluşturulmuştur ve metin isimli bir parametre değeri girilmiştir.

Daha sonra girilen metin for döngüsü içerisinde c değişkenine atanarak tek tek harfler gelecek şekilde sıralanmıştır.

 Yukarıda yer alan örneğin aynısı diyebiliriz ama bu sefere ekranda say değişkenini yazdırdık
 Yukarıda yer alan örnekte ise dikkat ederseniz print komutu for döngüsünün dışına yazıldığı için say değişkeninin son değeri görülüyor. Kısaca burada biz girdiğimiz kelimenin kaç harften oluştuğunu görmüş olduk.
Yukarıda yer alan örnekte ise bu sefer hem say hem c değişkeni aynı anda ekrana yazdırılarak 1. harfin 2.harfin vs hangi harf olduğu gösterilmiş ve en sonunda da girilen kelimenin kaç harften oluştuğu ekranda gösterilmiştir.

Yukarıda yer alan örnek bir önceki örneğin aynısı diyebiliriz sadece burada sisteme girilecek kelime kullanıcı tarafından girilmekte ve isim değişkenine atanmaktadır.

Hiç yorum yok: