28 Ocak 2020 Salı

9.Sınıf Python Programlama Dilini Nasıl Öğretiyorum

9.sınıf bilgisayar bilimi dersi için öğrencilerime python programlama dilini öğretmeye çalışıyorum. İlk olarak şunu açık yüreklilikle söylemek gerekirse hazır bir bilişim sınıfı olmayınca akıllı tahtadan öğrencilerime ders anlatması zor olsa da dikkatlerini çektiğimi düşünüyorum ve dersi severek dinliyorlar.

Hatta web sitemi ziyaret eden öğrencilerim bu yazımı okuyorlarsa kendilerine de ayrıca teşekkür ederim. Elimizde kısıtlı imkanlar olmasına rağmen dersi öğrenmek için gayret gösterip bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. En azında ellerinden geleni yapıyorlar. Kendilerine tekrar tekrar teşekkür ediyorum.

Yazıyı çok uzun uzun yazmadan ve sizleri sıkmadan anlatmaya çalışayım arkadaşlar. EBA içerisinde yayınlanan kaynak kitaba neredeyse %99,9 uyarak gittiğimi ilk olarak belirtmek isterim. Bazı konuları kendim çıkarıyorum çünkü öğrenci seviyesini bildiğim için bazen ufak tefek değişiklikler yapıyorum ilk onu söyleyeyim :)

Algoritma ve akış şeması konusu ilk dönem konusu onu zaten ilk dönem işliyoruz. Ama öğrenciler ikinci dönemde unutabileceği için ben ikinci dönemin ilk 1 ya da 2 haftası algoritma ve akış şemalarını tekrar ediyorum hatta ilk dönem yaptığım örnekleri bile tekrar ediyorum diyebilirim.

bilgisayarbilimleri.com/2019/09/bilgisayar-bilimi-4-unite-problem-cozme-yaklasimlari burada yer alan bağlantı içerisinde yer alan arkadaşlar sunu içerisinde algoritma ve akış şemalarını anlatıyorum.

İkinci dönemse başlangıç olarak burada yaptığımız algoritma ve akış şemaları örneklerinin python kodlarını yazıyoruz.

Yukarıda söylediğim sunu içerisindeki örnekler bitince ise bilgisayarbilimleri.com/2019/03/9-sinif-bilgisayar-bilimi-2-donem-1-sinav-hazirlik bu adreste yer alan python örnekleri  ve bilgisayarbilimleri.com/2020/01/python-ornekleri bu adreste yer alan örneklerle devam ediyorum.

Örnek vermek gerekirse "Klavyeden girilen bir sayının büyük mü küçük mü olduğunu bulan programın algoritma ve akış şemasını yazınız" örneğini ilk dönem yapmıştık. İkinci dönemse soru artık şu şekilde oluyor :) "Klavyeden girilen bir sayının büyük mü küçük mü olduğunu bulan programın python kodlarını yazınız" oluyor.

Öğrencilerim zaten ilk dönem olayın mantığını anladığı için kodları yazarken çok da zorluk çekmiyor diyebilirim :) Sizlere de kesinlikle bu taktiği öneririm :)

9.Sınıf Python Ders Notu ve Sunum

İnternet üzerinde araştırma yaptığını zaman python ile ilgili birbirinden farklı kalitede video ders, ders notu ve sunumlar illa ki bulabilirsiniz. Ben kendi öğrencilerimin seviyelerini de düşünerek bol örnekli bir sunum hazırladım.

Özellikle udemy sitesi içerisinde bir sürü ücretsiz python dersleri de var. Daha önce yazdığım ücretsiz udemy kursları yazımda ücretsiz olan python kurslarını da paylaşmıştım isterseniz o kurslarda yer alan eğitimleri izleyerek öğrencilerinizle farklı örnekler yapabilirsiniz.

bilgisayarbilimleri.com/2019/03/udemy-ucretsiz-kurslar-ve-kupon-kodlari adresinde ücretsiz python kurslarını bulabilirsiniz.

Sunum içerisinde yer alan kodlar sayesinde öğrencilerimiz temel olarak python programlama dili ile kodlama mantığını anlayacaklar, kendilerini ilerletmek isteyenler ise kolay bir şekilde kendilerini geliştireceklerdir.

Sunumlar eba içerisinde yer alan kaynak kitaba uygun bir şekilde hazırlanıyor arkadaşlar. bilgisayarbilimleri.com/p/bilgisayar-bilimi-ders-sunulari bağlantısında verdiğim linkte tüm senenin sunumlarını toplu bir şekilde bulabilirsiniz.

Python ile ilgili temel bilgilerin verildiği sunum 2.dönem 1.ünite konusudur.

9.sınıf python konusunu anlatırken ben repl.it sitesini kullanıyorum arkadaşlar. Oldukça basit ve hızlı olduğu için tercih ediyorum. Sizler tabii ki isterseniz farklı olan derleyiciler de tercih edebilirsiniz.

Ben sunumlarında kullandığım kodları tamamen repl it sitesinde çalışacak şekilde yaptığım için diğer derleyiciler de kullanırken ufak tefek yerlerde değişiklik yapmanız gerekebiliyor. Şu an somut bir örnek aklıma gelmedi ama şu şekilde söyleyeyim;

repl it sitesinde 3+4 yazınca ekranda 7 çıkmıyor mutlaka kodu şu şekilde yazmanız gerekiyor. print(3+4) şeklinde. Bazı derleyicilerle ufak tefek farklar olsa da repl it sitesinden ben 2 yıldır çok memnunum ve bu yıl da yine aynı siteyi tercih edeceğim :)

python sunusu
python programlama dili

Bilişim Sınıfı Olmayan Öğretmen Arkadaşlara Tavsiyelerim

Benim okulumda da bt sınıfı olmadığı için dersi işlerken öğrencilerim bazen sıkılabiliyorlar. Açıkçası onlara da hak veriyorum. Karşılarında soyut olan bir şey var anlamak için çaba sarf ediyorlar. Ders anlatımımı bitirdikten sonra bir kaç uygulama buldum. Cep telefonu ve tablet ile oldukça verimli çalışıyorlar. (En son öyleydi bu sene bu yazı güncellenirken denemedim henüz :)

Bunlardan birisini derste öğrencilerim ile kullanacağım. Öğrencilerim benim derslerimde telefonlarını kullanabilecekler bunun için idareden gerekli izinleri alacağım.

Daha sonra aşağıda olan iki uygulamadan herhangi birisi ile benim ekrana yazdığım kodları telefonlarında uygulama şansları olacak. Eğer sizin de böyle imkanınız varsa kesinlikle denemenizde bence fayda var.




Evet arkadaşlar ben yukarı da yer alan uygulamalardan birincisini kullanmayı düşünüyorum. Açıkça söylemek gerekirse çok iyi bir uygulama. Telefona daha önce indirip denedim oldukça stabil bir şekilde çalışıyor. Kesinlikle tavsiye ederim. Bu arada sınav öncesi öğrencilerinizin python konusunu tekrar etmesi için aşağıda yer alan testleri de mutlaka çözmelerini öneririm.

PYTHON TESTLERI


1 yorum:

yahil dedi ki...

Siteniz hem dolu hem güncel teşekkürler.
hocam bende ilkkez bu sene anlatacam sunu ve diğer vb. konularda yardımcı olabilirmisiniz.mail veya tel ile iyi çalışmalar.